Μια αφράτη, πεντανόστιμη διαφορετική …..σπανακόπιτα

Υλικά συνταγής

500 γρ. λαζάνια [τα μεγάλα τετράγωνα]
800-1000 γρ. σπανάκι καθαρισμένο, ψιλοκομμένο και στραγγισμένο
5-6 φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα
1/3 ματσάκι ψιλοκομμένο άνηθο
2 αβγά
1 1/2 φλ. τσαγιού τριμμένη παρμεζάνα ή κεφαλογραβιέρα ή εμεντάλ
1 φλ. τσαγιού φρέσκια μυζήθρα ή ανθότυρο κομμένο σε κύβους
ελαιόλαδο
αλάτι, πιπέρι
Για τη σάλτσα μπεσαμέλ: [βλέπε υλικά εδώ]

Εκτέλεση συνταγής
Ζεματίζουμε τα λαζάνια σε αλατισμένο νερό για μισό λεπτό, τα στραγγίζουμε και τα ραντίζουμε με ελάχιστο ελαιόλαδο για να μην κολλήσουν.
Εν τω μεταξύ φτιάχνουμε τη μπεσαμέλ  [Βλέπε εκτέλεση συνταγής εδώ]
Σε βαθύ μεγάλο τηγάνι ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε τα κρεμμυδάκια για 1′-2′. Προσθέτουμε το σπανάκι, αλάτι [προσοχή λόγω των τυριών] πιπέρι και σοτάρουμε μέχρι να μαραθεί, να μαλακώσει και να πιεί το νερό του.
 Προσθέτουμε εκτός φωτιάς τον άνηθο, τα τυριά ανακατεμένα με τα χτυπημένα αβγά, προσθέτουμε αυτό το μείγμα στο σπανάκι,  προσθέτουμε και τη μισή μπεσαμέλ και ανακατεύουμε.
 Σε ένα βουτυρωμένο ή λαδωμένο ταψί, [να χωράει 6 λαζάνια στη στρώση] βάζουμε λίγο γάλα, μετά μια στρώση λαζάνια, από πάνω μια λεπτή στρώση από το μείγμα του σπανακιού, μετά πάλι μια στρώση λαζάνια, την υπόλοιπη γέμιση σπανακιού, προσθέτουμε από πάνω την υπόλοιπη μπεσαμέλ και είμαστε έτοιμοι για ψήσιμο.
Ψήνουμε στο φούρνο (που έχουμε προθερμάνει) για 40’ στους 190º C. Στην αρχή σκεπάζουμε με αλουμινόχαρτο, μετά τα 40΄ ξεσκεπάζουμε από το αλουμινόχαρτο, πασπαλίζουμε με το τυρί και συνεχίζουμε το ψήσιμο για άλλα 10-15’ στους 150º C.  [Προαιρετικά, πριν σερβίρουμε απλώνουμε πάνω από κάθε κομμάτι, 1 κουταλάκι κέτσαπ.]

loading...