Τετάρτη, 9 Αυγούστου 2017

Καλοκαιρινό εκμέκ με παγωτό καϊμάκι

Υλικά


Για τη βάση του κανταϊφιού:

1 πακέτο φύλλο κανταΐφι
300 γρ. Flora Soft με βούτυρο

Για τη σαντιγί:

500 γρ. κρέμα γάλακτος
2 κουτ. σούπας ζάχαρη άχνη
1 βανιλέτα alsa
Για την κρέμα πατισερί:

1ο βήμα
550 ml γάλα φρέσκο
1 βανιλέτα alsa
125 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική

2ο βήμα

100 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
7 κρόκοι αυγών
80 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
140 γρ. Flora Soft με βούτυρο

Για το σιρόπι:

900 ml  νερό
1 κιλό ζάχαρη κρυσταλλική
 4 κουτ. σούπας γλυκόζη
Χυμός από ½ λεμόνι και το ξύσμα από 1 ολόκληρο λεμόνι
Υλικά για το στόλισμα:

τρούφα σοκολάτας
1 συσκευασία παγωτό καϊμάκι

Για τη βάση του κανταϊφιού:

Λιώνουμε καλά το Flora Soft με βούτυρο σε χαμηλή θερμοκρασία μέσα σε ένα μικρό σκεύος.
Ξεμπλέκουμε το φύλλο του κανταϊφιού και τοποθετούμε σε ταψί.
Με ένα πινέλο ζαχαροπλαστικής μουσκεύουμε καλά το φύλλο κανταΐφι με το λιωμένο Flora Soft με βούτυρο και στη συνέχεια το ψήνουμε στο φούρνο που έχουμε προθερμάνει στους 190°C μέχρι να πάρει χρώμα.
Όταν είναι έτοιμο, το βγάζουμε από το φούρνο και το αφήνουμε να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου.
Στο χρόνο που περιμέναμε να ψηθεί το κανταΐφι, προετοιμάζουμε την κρέμα πατισερί. Βράζουμε σε χαμηλή θερμοκρασία σε ένα μικρό σκεύος το γάλα, τη βανιλέτα και την κρυσταλλική ζάχαρη. Παράλληλα στο μίξερ χτυπάμε τους κρόκους μαζί με τη ζάχαρη μέχρι να αφρατέψουν καλά. Όταν αφρατέψουν, τους ρίχνουμε σταδιακά στο μίγμα της βανιλέτας με το γάλα και τη ζάχαρη, ανακατεύοντας  ελαφρά, αφού έχουμε ξαναβάλει το σκεύος στην εστία μας σε χαμηλή θερμοκρασία. Μόλις το μίγμα μας πάρει μία βράση προσθέτουμε το αλεύρι κοσκινιστά. Με τη βοήθεια ενός σύρματος ανακατεύουμε μέχρι να δέσουν τα υλικά. Όταν δέσουν τα υλικά, απλώνουμε στο τραπέζι ένα λαδόχαρτο, ρίχνουμε την πατισερί και την αφήνουμε μέχρι να κρυώσει καλά.
Όταν κρυώσει τη βάζουμε πάλι στο μίξερ και τη χτυπάμε με το Flora Soft με βούτυρο για να γυαλίσει και να αποκτήσει όγκο.
Κατά τη διάρκεια που κρυώνουμε την πατισερί μας, φτιάχνουμε το σιρόπι. Ρίχνουμε σε ένα βαθύ σκεύος τη ζάχαρη, το νερό, τη γλυκόζη, τον χυμό και το ξύσμα του λεμονιού και τα θερμαίνουμε σε δυνατή θερμοκρασία για να βράσουν, μέχρι να δέσει το σιρόπι μας.
Ρίχνουμε σιγά σιγά το ζεστό μας σιρόπι πάνω από το ροδισμένο φύλλο κανταΐφι, κατά διαστήματα. Αφήνουμε να κρυώσει πάλι και μετά απλώνουμε την κρέμα πατισερί σε όλη την επιφάνεια του σιροπιασμένου φύλλου κανταϊφιού.
Το ίδιο κάνουμε και με τη σαντιγί.
Βάζουμε το εκμέκ μας στο ψυγείο, πουδράροντας το πρώτα με τρούφα σοκολάτας.
Όταν κρυώσει καλά, το σερβίρουμε με το παγωτό καϊμάκι.

πηγη  http://www.flora.com.gr



loading...